Selecteer een pagina

Denk je dat je Nederland wel gezien hebt? De kans is groot dat je het mis hebt. Je hebt misschien een groot deel gezien, maar alleen vanaf het land. Wist je dat ons land er vanaf het water heel anders uitziet, en dat je met een boot op plekken kunt komen die je over land niet snel zou bezoeken? Wie wil kunnen zeggen dat hij Nederland gezien heeft, kan dat eigenlijk alleen doen als hij ook vanaf het water ons land ontdekt heeft.

 

Water in overvloed

Nederland is een echt waterland, waar de zee of een ander water nooit ver weg is. We hebben grote meren, brede rivieren, strakke kanalen en overal in het land sloten. Voor mensen die hier wonen de normaalste zaak van de wereld, maar voor buitenlandse toeristen heel bijzonder. Er zijn niet veel landen ter wereld waar je zelfs in de historische binnensteden een uitgebreid netwerk aan waterwegen vindt. Onze grachten zijn niet voor niets wereldberoemd.

 

Het grappige is dat we al dat water de normaalste zaak van de wereld vinden, en er niet altijd evenveel mee doen. Ja, we zwemmen eens in een meer of natuurplas. Er zijn mensen met een bootje, maar nog veel meer mensen die Nederland nog nooit vanaf het water hebben bekeken. Die missen veel, dat is wel duidelijk, want juist varend zie je eens van een afstandje waar je normaal tussenin staat: het land.

 

Het water op, maar hoe?

Wil je ons land eens op een andere manier ontdekken, dan hoef je niet meteen een eigen boot aan te schaffen. Je kunt ook op andere manieren het water op. Dat kan in groepsverband, denk aan een rondvaarboot die een vaste route aflegt, door een stad of een natuurgebied. Maar je kan ook een heus jacht huren, en hier je eigen route mee afleggen.

 

Voor veel mensen is dit ideaal, omdat zij op deze manier zelf de baas zijn en zelf bepalen welke plaatsen worden bezocht. Ook kunnen zij een boot uitzoeken die perfect bij hen past: een kleintje, voor twee personen, maar ook een boot voor wel twaalf personen behoort tot de mogelijkheden. Gelukkig wordt het steeds gemakkelijker om een boot te huren voor een dag, week of zelfs langer, zodat die vakantie op het water er voor iedereen in zit. Een yachtcharter Friesland behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Hier valt juist vanaf het water veel te zien en ontdekken, omdat er heel veel goede waterverbindingen zijn tussen alle steden en dorpjes. Misschien vaar je deze zomer wel je eigen Elfstedentocht?