Selecteer een pagina

Wie werkzaam is in de industrie, de rail of in de waterbouw, zal regelmatig een graafmachine ter hand moeten nemen. Graven in de grond is echter lang niet altijd zo simpel als het lijkt; op veel plekken liggen immers kabels en leidingen en als die worden beschadigd door een mechanische graafmachine, heb je de poppen aan het dansen. Een kapotte waterleiding, een beschadigde elektriciteitskabel, beide niet alleen vervelend, maar potentieel ook gevaarlijk. Om zeker te weten dat je dit voorkomt, doe je aan leidingdetectie. Hoe werkt dat?

Waarom leidingdetectie?

Wie met een schepje in de grond staat te graven zal er niet zoveel mee te maken hebben, maar wie het wat groter aanpakt, komt wel degelijk in het vaarwater van de vele kabels en leidingen die onder de grond liggen. Niet zo gek, want al deze kabels en leidingen voorzien de buurt van water, elektriciteit, internet, noem het allemaal maar op. Wie daar met de graafmachine doorheen gaat, is nog niet jarig. Een kapotte waterleiding zorgt voor veel schade, een kapotte elektriciteitsleiding kan zorgen voor veel gevaar. Daarom is het verstandig om van te voren goed in kaart te hebben wat er precies allemaal onder de grond ligt. Dit gebeurt door middel van leidingdetectie, maar hoe gaat dat in z’n werk?

High tech oplossingen

Leidingdetectie vindt allereerst plaats door oude documenten op te vragen. Hier staat immers in wat er allemaal onder de grond ligt sinds de aanleg van de woonwijk, of water ook maar staat dat gevoed wordt door deze leidingen en kabels. Maar tegenwoordig zijn er genoeg hulpmiddelen die deze detectie wat preciezer laten verlopen. Grondradar en radiodetectie zijn bij uitstek geschikt om te bepalen wat er onder de grond ligt en worden dan ook veelvuldig ingezet om een goed beeld te krijgen van de kabels en leidingen, zodat er veilig gegraven kan worden. Dit is niet alleen een nauwkeurige manier van het bepalen waar de leidingen en kabels liggen, het zorgt er ook nog eens voor dat niemand er last van heeft. De grond hoeft niet alvast een beetje open gemaakt te worden en in plaats daarvan wordt de detectie gewoon gedaan via sonar.

Proefgraven

Dubbel bewijs is altijd beter en dus worden er vaak ook proefsleuven gegraven om voor de volle honderd procent zeker te zijn van het feit dat de leidingen precies zo liggen als de grondradar aangeeft. Het graven van deze proefsleuven gebeurt vaak om het definitieve bewijs te hebben van de ligging van de kabels en leidingen. Dit maakt het werk erna een stuk makkelijker en nauwkeuriger. Het neemt alle zorgen weg over het per ongeluk raken van de kabels en leidingen en voorkomt dus ook dat de complete buurt opeens zonder elektriciteit komt te zitten. Dit betekent ook dat de leidingdetectie wel degelijk gedaan moet worden door een expert; alleen dan weet je precies wat je te doen staat en kan je zonder zorgen aan de slag.