Selecteer een pagina

De meeste ouders willen het liefst geen oppas inhuren, maar in de meeste gevallen kan het niet anders. Tegenwoordig werken alle ouders om rond te kunnen komen, dus dan kan een oppas niet ontbreken. Wil jij graag een oppas inhuren, maar kan jij daar wel wat tips bij gebruiken? Lees dan snel hieronder verder. 

 

Maak een selectie

 

Voordat je echt een oppas gaat inhuren, is het verstandig om een selectie te maken. Daarvoor kan je het beste online gaan zoeken naar een oppas door bijvoorbeeld te zoeken naar ‘oppas gezocht Haarlem’. Als het goed is, kom je dan allerlei mensen tegen die jij zou kunnen inhuren als oppas. Ga alle mensen langs en noteer voor jezelf wie wellicht geschikt zou zijn als oppas. Het is dus niet de bedoeling dat je meteen de eerste persoon kiest die je tegenkomt. Dit is nog een veelvoorkomende fout en dat is jammer. 

 

Bepaal de eigenschappen

 

Nadat je een selectie hebt gemaakt, is het wel handig om voor jezelf te bepalen wat voor eigenschappen de oppas moet hebben. Ieder kind heeft een andere soort oppas nodig en daar horen weer andere eigenschappen bij. De meest voorkomende eigenschappen van een oppas zijn toch wel geduldig en lief, maar natuurlijk ook verantwoordelijk. Daarnaast is het uiterst belangrijk dat je de oppas zonder twijfels kan vertrouwen, want je laat wel jouw eigen kinderen achter met de oppas. Let er dus echt op dat de oppas bepaalde eigenschappen bezit. 

 

Maak eerst kennis 

 

Heb je bepaald welke eigenschappen de oppas moet bezitten? Dan is het tijd om een kennismakingsgesprek in te plannen met een aantal mensen die potentieel de oppas kunnen worden. Het is heel erg belangrijk dat niet alleen jij kennismaakt met de oppas, maar dat de kinderen ook een kans krijgen om de oppas te ontmoeten. Je zal snel aan de kinderen kunnen merken of het een goede match is. Pas als je er een goed gevoel bij hebt, is het handig om de oppas in te huren. 

 

Bepaal de verwachtingen 

 

Het is niet alleen voor jezelf heel belangrijk om duidelijke afspraken te maken, maar ook voor de oppas. De oppas wil graag weten wat hij of zij kan verwachten tijdens het oppassen. Stel je voor dat je een nachtoppas inhuurt. Dan moet de nachtoppas wel weten hoe vaak er wordt verwacht dat hij of zij opstaat voor de kinderen. Ga dus aan het begin even samen zitten en bespreek alle belangrijke onderwerpen. Vergeet niet om rekening te houden met de oppas. De oppas heeft zelf vaak ook bepaalde voorkeuren, dus geef de oppas vooral de ruimte om deze voorkeuren aan te geven.